Formarea continuă a cadrelor didactice din grădiniță în domeniul educației incluzive timpurii
„Pentru a educa un copil e nevoie de comunitatea întreagă” ( proverb chinezesc)
„Formarea continuă a cadrelor didactice din grădiniță în domeniul educației incluzive timpurii” a fost tema atelierului, care a fost organizat la data de 11 decembrie de către Serviciul de asistență psihopedagogică Dubăsari în parteneriat cu AO FCPS Criuleni și cu participarea managerilor instituțiilor preșcolare, a specialiștilor de la Direcția Învățământ General .
Activitatea dată a avut un scop clar definit - determinarea necesităților de formare a cadrelor didactice din grădiniță în domeniul educației incluzive și identificarea resurselor financiare din bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de formare.
Dna Ina Cazacu, coordonator program Educație incluzivă, AO FCPS a inițiat un dialog cu specialiștii SAP despre numărul copiilor cu dizabilități din grădinițe, tipul de dizabilitate, precum și despre formarea cadrelor didactice în domeniul educației incluzive în ultimii 3 ani, totodată conturându-se necesități de formare a CD și părinților, ancorate la realitatea de astăzi din comunitate.
Participanții au fost implicați în activități interactive de identificare a problemelor întâmpinate de către copii, părinți și cadre didactice, precum și propunerea unor soluții și resurse necesare în rezolvarea problemelor enumerate. A fost stabilit că au nevoie de mai multe informații despre cum se lucrează cu copiii cu dizabilități severe, că au nevoie de psihopedagog care să ajute și copilul și părintele și cadrul didactic, implicați în educația acestuia.
Parteneriatul, grădiniță - familie - administrație publică locală -SAP - ONG, trebuie să unească eforturile nu doar verbal, dar să vină cu soluții viabile în rezolvarea problemelor pentru marea diversitate de copii din comunitate.
Tatiana LUNGU, șef SAP Dubăsari
Direcţia Educație Dubăsari Dubăsari
Lasa un comentariu